Takläggare Tierp

Säkra tak som håller för framtiden | 019-58 02 23

Takläggare

SKÖTSELRÅD FÖR VILLATAK

Bor du i villa är du förmodligen medveten om att det krävs en hel del underhåll för att hålla bostaden i gott skick. Detta gäller allt från trädgården till källaren samt även taket. Många tak idag har en uppskattad livslängd på drygt femtio år vilket gör att det är lätt att glömma bort dem ända tills man sitter där med ett läckande tak och fuktskador på krypvinden.

Dock så finns det några enkla saker som du kan göra för att hålla god koll på ditt tak samt förebygga en rad olika skador. Detta gäller oavsett om det rör sig om tegel-, betong-, papp- eller plåttak, även om vissa specifika saker såsom lavbekämpning på betongtak är materialberoende.

Dessa punkter består av vissa saker som du bör utföra någon gång per år och vissa som är engångsinsatser såsom fågelskydd och trädgallring. Det viktigaste är att du håller koll på att taket håller tätt för väta och vind samt att det inte ligger i riskzonen för att börja läcka eller ta in vatten på annat sätt.

takläggare Tierp

  • Kontrollera pannornas placering. Ibland händer det att pannor blåser snett. Händer detta bör du snabbt åtgärda det så att det inte kryper in fukt mot takpappen.
  • Håll efter dina hängrännor. Töm hängrännor och stuprör med jämna mellanrum. Det är viktigt att vattnet kan enkelt ledas bort från taken och det är också viktigt att hängrännorna inte tyngs ned så att de snedbelastar taket vilket kan leda till småläckor.
  • Skydda takfoten mot fåglar. Visst kan det vara mysigt med ett svalbo över verandan men fåglar har lätt att dra in smuts och väta vilket kan leda till fuktskador. I samband med detta kan det även vara bra att skydda skorstenen med ett galler för att undvika att skator eller ugglor bygger bo där.
  • Rensa bort mossa, lavar och annan växtlighet från takpannorna med jämna mellanrum. Mossa och lavar kan orsaka att materialet försvagas så att det lättare släpper igenom vatten.
  • Undvik att ha stora träd alltför nära huset. De skuggar, vilket leder till mer fukt, och de kan även utgöra en fara om de skulle blåsa omkull.
  • Kontrollera att alla bleck och andra plåtdetaljer håller tätt och inte läcker via skruvhål eller skarvar.
  • Kolla att takpappen fortfarande håller samman och inte släpper genom fukt.

 

Gör du detta då och då kan du känna dig trygg om att ditt tak håller länge till. Skulle olyckan vara framme eller om du märker att något börjar bli slitet kan du alltid höra av dig till oss. Vi skickar ut en kunnig takläggare till dig i Tierp som tar en titt och föreslår en passande åtgärd.

En erfaren takläggare gör jobbet rätt från början. Välj oss för trygga takarbeten!